top of page
Ara
  • Yazarın fotoÄŸrafıobsesifdaktilo

Devlet Kanunlar ile Sizi Ä°yi Bir Ä°nsan Yapabilir mi?

Kanun yazılı olan kurallar bütünüdür. Türkiye Büyük Millet Meclisinin yasama yürütme ve yargı etkisi bulunur. Yasama yetkisi dolayısı ile kanun yapma yetkisi TBMM'de bulunur.

Devlet tüm bunları toplumun kurallarını düzenlemek, herkesin güven içinde yaşadığı bir ortam sunmak ve adaleti sağlamak için yapmakla zorunludur. Modern çağın gerekliliği olarak bazı uygulamaların ihtiyacı karşılamayamaması söz konusu olduğu gibi revize edilmesi ya da yeni kanunların çıkartılması gerek görülebilir.

Gelelim esas konumuza, son günlerde çokça duyduğumuz Hal kanunu yani 5957 sebze ve meyveler ile yeterli arz ve talep derinliği bulunan diğer malların ticaretinin düzenlenmesi yasasına. Şimdilik içerik olarak tam bir açıklama yapılmadığı için henüz net bir bilgi yok. Sadece beklentilerden oluşan bir liste var herkesin bildiği hal tesislerinin alt ve üst yapılarında iyileştirme vb. Neden böyle bir yasaya ihtiyaç duyulduğu konusuna gelince aklımıza şu soru gelmeli, halciler üreticiyi zor durumda bırakacak fahiş fiyatlar mı uyguluyor? Üreticilerin hallerden başka çaresi yok mu? Bu komisyoncular nasıl oluyor da ucuza aldıkları bu ürünleri piyasa fiyatlarının üstünde satabiliyorlar? Açıkçası uzun zamandır bu tesisler faaliyetlerini sürdürüyorlardı ancak kısa zaman önce mantar gibi çoğalarak birbiri arkasına problemler silsilesi gündeme geldi. Devlet bir anda günah keçisi olarak komisyoncuları göstererek parmak sallamaya başladı ve kamuoyu önünde komisyoncuları tabiri caizse harami gibi lanse etti. Artık bilinen o ki hal çalışanları üreticiyi ve tüketiciyi mağdur ediyor ve acil bir yol haritası çıkartılması gerekiyor.



Bir başka gündem maddesi ise emlak vergilerinde yapılan usulsüzlükler. Herkesin bildiği gibi ev kredisi alırken yüksek fiyatlar gösterip daha fazla nakit elde edebilmek için uğraşıp didinilir. Ev alıp iş vergi ödemeye gelince sanki o fiyatı yükselsin diye yapılan taktikler unutulmuş gibi ev bir anda değersiz izbe bir yer haline bürünüyor. Aynı sokakta metrekare fiyatı uçurumlar oluşturunca bu durum devletin ilgisini çekti. Emlak vergisinde alt veya üst limit olmadığı için değer belirlemede ev sahibinin insafına kalıyor. Belirlenen yeni yöntem ile Maliye Bakanlığı değer tespiti yapıp bu tutarsızlıkların önüne geçmeyi planlıyor. Belediyeler, muhtarlar, emlakçılar ve bilir kişiler bunun için görevlendirilip pilot bölgede uygulamalara başladı. Görülen o ki ev sahipleri de dürüst olmaktan uzak bir şekilde ödemesi gereken vergide usulsüzlük yaparak devlete olan borcunu yerine getirmekten imtina etmişler.



Bu yazının son maddesi ise 2019 yılının yaya öncelikli yıl ilan edilmesi. Kanun halinde olmasa bile yine devlet eliyle yönetilen bir sosyal sorumluluk projesi. 07.02.2019 tarihi bir milat olarak tarihe geçti 200bin güvenlik mensubu, bakanlar, bakan yardımcıları, vali ve kaymakamlar ile jandarma, sahil güvenlik 81 ilde sokaklara çıkıp yaya bilinci oluşturmak için sahada çalışma yaptı. Adeta anketör üniversite örgencileri gibi ellerinde broşür dağıtan polis memurları sürücüleri tek tek uyardı.



İçinizden ne istiyor bu adam bu kadar şey anlattı hala ne demek istediğini söylemedi dediğinizi biliyorum. Merakınızı giderme zamanı geldi. Yazının başında söylediğim toplumun yazılı kuralları olan kanunlar insanların birbiri ile ya da devlet ile olan ilişkilerini düzenlerler. Ülkemizde çok üzülerek dikkat çekmek istediğim bu kanunlar ne yazık ki biz iyi insanlar olabilelim diye sekil alıyorlar. Biz devleti kandırmayalım diye emlak ile ilgili çalışma yapılmak zorunda. Birileri üreticinin hakkini gözetsin, stokçuluk yapmasın, tüketici mağdur edilmesin diye mesai harcamak zorunda. Avrupa da motorlu aracın icadından itibaren uygulanan yaya olanlara trafikte saygı kuralları ülkemizde uygulanabilsin diye binlerce insan seferber ediliyor. Ben bunu sigaranın zararlarını bilip de içmekte ısrar etmeye benzetiyorum. Doğaya ve çevreye zararlı olduğunu bile bile izmaritini yere atmaya benzetiyorum. Biz insan gibi yaşayalım diye iyi bir insan olalım diye devletin girmiş olduğu zaman ve mesai kaybına dikkat çekmek istiyorum. Cezalar ile yaptırımlarla ile iyi bir insan olmak yolunda ilerlememiz imkansız gibi gözüküyor o yüzden küçüklüğümden beri çok severim "herkes önce kendi evinin önünü süpürmeli". çok basit çözülebilecek gibi gözükmüyor bu sorunsal ama bu yazı ile bir kişinin bile dikkatini çekebilirsem kar diye düşünüyorum zira kanunlar sizi iyi bir insan yapmıyor, yapmaya tek başına yetmiyor.


Kaynaklar : https://emlakkulisi.com/tapuda-dusuk-deger-bildiriminde-bulunulmayacak/232334

https://www.haberturk.com/81-ilde-trafikte-yaya-onceligi-eylemi-basladi-2345638

https://eodev.com/gorev/532309

17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Son kez Abstre

Benim de merhametine inanmayı seçtiğim çok karanlık birikti içimde. Sağa sola savrulmak yerine, bir düzene uyum sağlayıp yalnız kalmak gibi. O yüzden sen şimdi tüm bu olan biteni unut. Ben de ayak alt

bottom of page